En bild på Företagets logga

Verksamhetsbeskrivning

Green Bio NRJ AB planerar att söka tillstånd för biogasproduktion. I avsnitten nedan ges en övergripande beskrivning av verksamhetens omfattning och av anläggningens utformning.


7.1 Verksamhetens omfattning

Den planerade verksamheten kommer att få följande omfattning, vilken också ligger till grund för bland annat beräkningar av miljö- och klimatnytta:

  • Rötning av ca 200 000 ton gödsel, matavfall, slaktavfall och andra organiska restprodukter och per år.
  • Vid fullt utnyttjande av sökt tillstånd enligt punkten ovan innebär det en årlig produktion av ca 75 GWh LBG (metan).
  • Preliminärt kommer maximalt 150 ton metan att lagras vid anläggningen där huvuddelen är LBG. Rågas kommer inte att lagras på anläggningen utan de mängder som förekommer utgörs av gas i rötkammare.
  • Produktion av ca 200 000 ton biogödsel per år, vilket utgör en betydande del av gödselbehovet i Hudiksvalls kommun och Gävleborgs län.
  • Den nettopositiva miljöeffekten för anläggningen beräknas till över 18 000 ton CO2e per år.
  • Anläggningen kommer att uppta ca 4 ha yta och högsta höjd beräknas bli maximalt 30 meter över marknivån. Producerad LBG kommer att levereras till kund med hjälp av tankbil. GBN ser gärna lokala och regionala kunder, till exempel tankstationer, men förvätskningen till LBG möjliggör en större flexibilitet och trygghet gällande gasförsäljningen. Efterfrågan på LBG i Sverige är större än tillgången och bedöms fortsätta att öka i minst samma takt som utbygganden av produktionskapaciteten inom överskådlig tid. Fortsatt optimering av processen kan innebära att producerad mängd biogas kan öka. Biogödseln avses att certifieras enligt SPCR 120 och KRAV och användas som gödning i framför allt lantbruket men även skogsbruket kan bli aktuellt i en framtid.

  • 7.2 Anläggningens utformning

    Biogasanläggningen kommer att förädla flytande och fasta substrat till biogas och biogödsel. Substraten kommer främst bestå av gödsel från nöt och slaktavfall följt av mindre mängder gödsel från svin, fjäderfä och foderrester. Anläggningen kommer också hantera matavfall från kringliggande kommuner och kan, beroende på tillgänglighet, även hantera mindre mängder annat avfall från livsmedelproduktion. Substraten levereras till anläggningen med lastbil, antingen tankbil eller på täckta flak/containrar. Vid ankomst till anläggningen kommer det finnas rutiner för vägning, kontroll och registrering av alla inkommande substrat. För att säkerställa en kontinuerlig och likformig produktion kommer det finnas buffertlager för inkommande substrat, anpassade efter hur ofta inleveranserna sker. Flytande substrat och fasta substrat som kan ge upphov till luktolägenheter vid hantering kommer.